Mozaïeken met vluchtelingen: dat kán in Nieuwegein!

De Rijtuigenbank

Als je het oude, kale kantoorgebouw op de Luifelstede binnenloopt, weet je niet wat je te wachten staat. Jong, oud, Nederlands en nieuw in Nederland: alles loopt door elkaar heen. Mozaïeksteentjes liggen bezaaid over de grond, lijm zit aan ieders vingers en kniptangen gaan in rondte. Verschillende talen fladderen langs en in het midden staat waar het allemaal om draait: een massieve betonnen bank. De Rijtuigenbank.

 

De Luifelstede

Het gebouw, de Luifelstede, is een half jaar geleden omgetoverd tot tijdelijke woonplaats voor ruim 100 statushouders: vluchtelingen met een verblijfsvergunning. Nadat locatie Zuilenstein niet langer als woonplaats voor de statushouders kon dienen werd de Luifelstede uitgekozen. Al is het nog niet de meest sfeervolle plaats om te wonen – het pand is duidelijk een oud kantoorgebouw – aan gezelligheid ontbreekt het niet. Het is een drukte van jewelste: de mensen uit verschillende landen zijn bezig met het mozaïeken van banken voor in de buurttuin.

Community center

Het Rijtuigenhuis – community center van de Rijtuigenbuurt – is verantwoordelijk voor dit integratieproject om de achterstandsbuurt op te knappen. Mirjam de Reuver, initiatiefnemer binnen het Rijtuigenhuis, vertelt: “We zijn bezig met een buurtinitiatief genaamd de ‘Rijtuigentuin’. De gemeente vond het zo’n leuk idee dat ze ons een ‘Social Sofa’ wilden geven.”

 

Social sofas

De twee ‘Social Sofas’ zijn betonnen banken die gemozaïekt worden en uiteindelijk in de buurttuin geplaatst worden. Het mozaïeken vindt plaats op de Luifelstede, waar vrijwilligers, geïnteresseerden en statushouders creatief samenwerken. De statushouders hebben recent een verblijfsvergunning gekregen en zijn voornamelijk vluchtelingen uit Syrië, Eritrea en Iran. Dit project hoopt de integratie tussen de buurtbewoners en statushouders te bevorderen en een leuke bezigheid te bieden.

Lotusbloem

Op de bank is het ontwerp getekend en worden de verschillende kleuren steentjes aangebracht. Blauw, geel, rood. De oude meneer helpt Sofia die nog op de basisschool zit met het knippen van de tegels: de steentjes moeten kleiner zodat de lotusbloem mooier naar voren kan komen op de bank. Eldana (5) kijkt met grote ogen naar de initiatiefnemers, die stuk voor stuk de steentjes met lijm op het beton plakken. Langzaam wordt het figuur zichtbaar: het is een zonnebloem.

 

Samen iets maken verbindt

Dagmar Heijsteeg, bewoner van Nieuwegein en actief bij het project, is erg positief: “Samen iets maken verbindt. Als je samen iets creatiefs maakt leer je de taal en de cultuur kennen. Het is een uitwisseling van cultuur op een positieve manier. Gewoon omdat het leuk is!”, aldus Dagmar. Zo denken er gelukkig wel meer mensen. Wel is het opvallend dat er vooral kinderen meedoen. Het werven van de oudere vluchtelingen lijkt een stuk moeilijker. Ook is het duidelijk dat er nog weinig budget is voor het event: een schaal met koekjes en een koffiekan zou de boel goed doen en meer mensen stimuleren om een praatje te komen maken.

Betere Buurten

Is het succesvol? Volgens Mirjam wel. “Je begint al mensen te herkennen en ze begroeten je. De kinderen vinden het heel leuk om mee te doen. Die zijn druk aan het plakken dus dat gaat hartstikke goed.” Voor de taal is het ook lucratief: “Wij praten gewoon Nederlands met ze en de kinderen pakken dat meteen op.” Wel kunnen ze meer mensen gebruiken: er gaat veel tijd in zitten. De banken zijn nog lang niet af.

Dit project wordt meegenomen in het Betere Buurten project van Gemeente Nieuwegein, om buurten op te knappen en buurtbewoners meer bij de buurt te betrekken. De komende twee maanden wordt er nog hard aan de banken gewerkt en iedereen mag hierbij helpen..

Volg de social sofas op Facebook
Het transport van de Social sofas